Zvyšte energetickou účinnost topných systémů

 Zvyšte energetickou účinnost topných systémů zveřejněno: 6. 10. 2023

S rostoucími náklady na energii spotřebitelé hledají způsoby, jak zvýšit energetickou účinnost svých topných systémů. Pro mnohé to bude znamenat přechod na účinnější zdroj tepla. A i když je to skvělý první krok, je možné udělat mnohem víc. Instalací termostatických radiátorových hlavic, rychlého a jednoduchého doplňku otopného systému, lze snížit plýtvání energií a ušetřit peníze na účtech za vytápění.

Termostatické radiátorové ventily a hlavice zvyšují účinnost kondenzačního kotle
Podívejte se na video na konci článku, jak termostatické radiátorové ventily Danfoss (TRV) optimalizují účinnost kondenzačních kotlů v radiátorových topných systémech. Účinnost se zvyšuje, protože TRV snižuje teplotu zpátečky a podporuje kondenzační kotel, aby běžel v kondenzačním režimu většinu doby provozu. Termostatické hlavice zajišťují, že je kotel v kondenzačním režimu až 80 % času, čímž je dosaženo maximální účinnosti vytápění a úspor. TRV jsou nejjednodušším a nejefektivnějším řešením pro nové předpisy EU uvedené v EPBD.

Velká část evropských domácností má na radiátorech namontovány pouze ruční ventily. V dnešní době se klade velký důraz na energetickou účinnost a udržitelnost. Z tohoto důvodu EU aktualizovala směrnici o energetické náročnosti budov a stanovila povinnost mít v každé místnosti zařízení pro individuální ovládání teploty, tj. mít na radiátorech termostatické radiátorové hlavice. Termostatické radiátorové hlavice musí být instalovány v případě, že dochází k výměně kotle.

Funkce a výhody termostatických hlavic

  • Termostatické hlavice Danfoss pro radiátory udržují požadovanou pokojovou teplotu pro optimální pohodlí ve vaší domácnosti – místnost po místnosti.
  • Rychlá reakční doba ve srovnání s manuálním termostatem pomáhá snížit spotřebu energie – a snížit váš účet za vytápění.
  • Instalace je rychlá a snadná.
  • Dlouhá životnost, kterou potvrzuje i prodloužená 5letá záruka.

Hydronické vyvážení topných systémů
Více než 80 % všech existujících topných systémů ukazuje obrovský potenciál pro optimalizaci. Hydronické vyvažování zajišťuje optimální rozložení průtoku v topném systému, což znamená, že správné množství vody je k dispozici na správném místě ve správný čas. Optimální rozložení průtoku není jen otázkou nalezení vhodných komponentů, ale vyžaduje také dobrou znalost topného systému. Hydronické vyvažování je jedním z nejdůležitějších opatření pro optimalizaci topných systémů.

Pro malé nebo rodinné domy poskytuje statické vyvážení v kombinaci s automatickým řízením průtoku na základě pokojové teploty nejlepší výsledky díky setrvačnosti systému. Potřebné komponenty k tomu lze snadno dovybavit. Jedná se o termostatické radiátorové hlavice v kombinaci s radiátorovými ventily RA-N s přednastavením. Díky ventilům RA-N lze nastavit na radiátorech takový průtok, aby v každém tělesu v otopné soustavě proudilo optimální množství vody, a tím bylo dosaženo maximální efektivity topného systému a maximálního komfortu pro uživatele.

Pro systémy radiátorů ve velkých rodinných domech nebo menších bytových budovách nabízí největší potenciál optimalizace kombinace dynamického vyvažování a automatizace, a to jak v nových, tak ve stávajících budovách. Toto řešení optimálně odráží zejména měnící se chování uživatelů.

V rozsáhlých systémech s více než 20 radiátory nebo topnými okruhy musí být vždy použity tlakově nezávislé ventily na radiátorech a ve stoupačkách, jinak nelze zaručit spolehlivou funkci automatického řízení na základě teploty.

Společnost Danfoss nabízí ve svém portfoliu účinné termostatické radiátorové hlavice a ventily, díky nimž bude topný systém maximálně efektivní a zákazníci dosáhnou co nejvyšších úspor energií. Produkty Danfoss můžete nakoupit na všech pobočkách Ptáček velkoobchod.

Kompletní přehled produktů, a to nejen z oblasti termostatickým hlavic a ventilů, naleznete v aplikaci Installer app. V aplikaci je k dispozici přehled produktů včetně technické specifikace a doporučené ceny, dále i řada nástrojů, které vám usnadní život při instalaci. Nastavte správné hodnoty podle typu ventilu, hlavice a radiátoru nebo je upravte dle velikosti místnosti nebo tepelných ztrát.

Aplikaci Danfoss Installer app si můžete stáhnout z Google play a Apple store.

Více informací se dozvíte na www.danfoss.cz, nebo v našich Instalatércentrech.