Už jste slyšeli o vodním chlazení domu?

Provoz klimatizace v horkých dnech zatíží vaši peněženku. Poradíme proto, jak ušetřit s vodním chlazením, které ochladí dům stejně dobře.

Už jste slyšeli o vodním chlazení domu? zveřejněno: 1. 7. 2024

Vodní chlazení domu
V letních měsících hledáme možnost, jak naše příbytky ochladit. V okamžiku, kdy nechcete v domě průvan, bráníte roztočům, pylům a bakteriím, je správný čas na pořízení vodního chlazení. Při využití tohoto typu chlazení můžete dosáhnout hygienicky čistého vnitřního ovzduší, jelikož v prostoru nedochází k víření prachu, ani k jeho nežádoucímu vysušování. Vodní chlazení umožňuje rovnoměrné rozložení chladu po celé budově. Oproti běžné klimatizaci se navíc jedná o maximálně tiché řešení. Stejně jako v systému stěnového, stropního či podlahového vytápění, se i při chlazení vytváří teplotně homogenní pole, tedy rovnoměrné rozložení teploty v interiéru.

Jaké jsou způsoby vodního chlazení?
Vodní chlazení může být instalováno centrálně pro zajištění ideální teploty v celém domě. Systém by měl zahrnovat chladicí jednotku, chladicí věž nebo jiné komponenty umístěné mimo dům, které dodávají chlazenou vodu do soustavy prostřednictvím rozvodného systému. Hovoříme proto o celkovém chlazení domu.

Vodní chlazení může být integrováno do podlahového vytápění domu. Tento systém umožňuje pohodlné a rovnoměrné chlazení v celém domě pomocí vody cirkulující pod podlahou. Díky zabudování do podlahy nezabírá podlahové vodní chlazení žádný viditelný prostor a neruší tak design interiéru.

Další možností je stropní vodní chlazení. Princip spočívá v tom, že voda proudí skrz trubky nebo chladicí panely ve stropě, a absorbuje nadbytečné teplo, čímž vytváří příjemné chladné prostředí. Tento systém se velmi blíží přirozeným podmínkám, které můžeme vnímat ve venkovním prostranství. Stejně jako v případě podlahového chlazení, i tento systém díky umístění nenarušuje prostor. U stropního chlazení můžete využít suchou instalaci do stropní konstrukce, mokrou instalaci do stropní konstrukce nebo přímo instalaci do betonového stropu.

Podobně jako u stropního chlazení, lze technologii chlazení implementovat do stěn. Vodní chlazení může být instalováno např. pouze v určitých místnostech domu, jako jsou ložnice nebo obývací pokoje. To umožňuje efektivní chlazení tam, kde je to nejpotřebnější, což je úspornější, než chlazení celého domu.

Příjemnou teplotu lze zajistit ovšem nejen uvnitř domu, ale i v exteriéru. Vodní chlazení je totiž využitelné např. i pro regulaci teploty ve venkovních prostorách, jako jsou terasy, zahrady apod. či pro udržování teploty vody v bazénu.

Jaké jsou zdroje chlazení vodou?
Samotných zdrojů pro vodní sálavé chlazení domu je více. Může to být tepelné čerpadlo, studna nebo zemní vrt. Rozdíly mezi těmito metodami spočívají v úspoře energie, ale i ve vašich technických možnostech. Ne všude je vhodné podloží pro kopání studny či vrtu. Mimochodem, nejefektivnější metodou je chlazení vodou ze studny, kde je stálá teplota vody okolo 7 až 12 °C. Máte-li studnu, je toto řešení ideální a velice ekonomické. Pokud si pořídíte jakýkoli systém chlazení vodou, nikdy by čerpaná voda neměla směřovat ze studny či vrtu přímo do potrubního systému. Bez ohledu na to, jak dokonalý filtrační systém využíváte, musí být součástí chladicího systému oddělovací výměník.

S vodním chlazením vám poradí specialisté od Ptáčka
Chlazení domu nevyžaduje nikterak složité zařízení, přesto by se projektu i montáže měli ujmout odborníci. Poradíme vám pro vaši nemovitost najít to nejlepší řešení. U Ptáčka totiž najdete specialisty, kteří vám rádi pomohou s projektem i samotnou realizací.