Úspora financí i zdrojů díky dešťové vodě

Pipelife uvádí na trh chytré řešení pro sběr dešťové vody pro majitele objektů.

Úspora financí i zdrojů díky dešťové vodě zveřejněno: 5. 11. 2023

Ekologie se skloňuje ve všech pádech. Chceme se starat o to kde, nebo jak žijeme, a přejeme si, aby náš svět byl zachován i pro další generace. Je patrné, že musíme začít sami u sebe i ve svém nejbližším okolí. To je důvod, proč hledáme ekologická řešení též v oblasti bydlení. Jedním z prvních kroků je jednoduchá a účinná praxe, kterou si může osvojit každá domácnost: zachytávání dešťové vody. Tato metoda nejenže poskytuje bezplatný a snadno dostupný zdroj vody, ale také přináší výhody pro životní prostředí, podporuje úsporu vody a snižuje zatížení čistíren odpadních vod. Existuje dost pádných důvodů, aby toto řešil každý, kdo vlastní nemovitost.

Společnost Pipelife Czech představila komplexní řešení pro efektivní zacházení s dešťovou vodou pro majitele domů. To zahrnuje vše od zachytávání dešťové vody ze střechy až po odtok, navíc je vybaveno inteligentním monitorovacím a řídicím systémem. Díky tomu je zachytávání dešťové vody snazší, pohodlnější, ale i stále pod kontrolou.

Budoucnost začíná u vás doma

Zájem o vodu a poptávka po ní sílí v celém světě. Stejně tak vzrůstají obavy o udržitelnost našich vodních zásob, zejména v oblastech, které již nyní trpí nedostatkem vody. Proto také u nás byla přijata opatření v rámci vnitrostátní legislativy. Od roku 2021 musí být všechny nově budované stavby v České republice vybaveny systémem pro zachytávání dešťové vody, což je podmínkou pro udělení stavebního povolení. Doporučenými metodami pro zpracování nadbytečné vody jsou místní vsakování a odpařování. Kromě toho byly majitelům domů, kteří chtějí instalovat řešení pro opětovné využití dešťové vody k zavlažování nebo jiným účelům, než je pitná voda, poskytnuty státní dotace.

Účinné řešení pro sběr dešťové vody

Pipelife Czech představila podzemní systémy pro sběr dešťové vody, které si získaly popularitu v celé Evropě díky své modulární konstrukci, vysoké kapacitě, snadné instalaci či údržbě. V reakci na rostoucí lokální finanční podporu a rostoucí zájem zákazníků, posunula v nedávné době firma Pipelife Czech tyto inovace na další úroveň tím, že představila inteligentní řídicí systém přizpůsobený rodinným domům.

Toto nové řešení umožňuje majitelům domů lokálně skladovat a efektivně využívat dešťovou vodu pro zavlažování, splachování toalet nebo dokonce praní prádla. Navíc je údržba tohoto systému bezproblémová - spočívá pouze v občasné výměně filtračních vložek.

Inteligentní systém pro sběr dešťové vody kombinuje odvodnění střechy, lapač listí, filtrační šachtu, podzemní nádrž na dešťovou vodu s automatickým řízením čerpadla a monitorováním hladiny vody. Toto komplexní řešení lze snadno přizpůsobit místním geologickým podmínkám tím, že jej napojíte buď na vsakovací systém, nebo na kanalizační systém.

Řešení na míru

Jelikož je každý dům jedinečný, tým společnosti Pipelife se zaměřuje na individuální potřeby každého zákazníka, přizpůsobuje systém na míru s ohledem na velikost střešní a zahradní plochy, počet obyvatel domácnosti i preferované účely opětovného využití dešťové vody.

Majitel domu má možnost rozhodnout, zda chce své řešení pro sběr dešťové vody propojit se zahradním zavlažovacím systémem nebo s vlastními vodovodními rozvody. V druhém případě lze k systému přidat mechanické a uhlíkové filtry, které zajistí, že dešťová voda bude bezpečná pro další účely, jako je praní prádla nebo splachování toalet.

Po instalaci systému může zákazník nastavit požadovanou minimální a maximální hladinu vody. Čerpadlo se automaticky přizpůsobí a směřuje shromážděnou dešťovou vodu k požadovanému účelu.

Celý systém je možné připojit k vodovodnímu řádu s rozšířením o automatický ventil. Ten zajistí doplnění zásobníku v případě poklesu dešťová vody. Tím bude bez přerušení pokračovat cyklus zásobování pro zavlažování nebo potřeby domácnosti.

Kombinace různých ekologických řešení

Tento systém byl navržen s ohledem na snadnou integraci se zelenými střešními systémy a solárními panely. V obydlených oblastech lze instalovat centralizované řešení pro sběr dešťové vody, které poslouží více domácnostem, tím nevzniká potřeba několika samostatných systémů.

Toto řešení je také kompatibilní s dalšími udržitelnými produkty ze stavebního portfolia Wienerberger, jako jsou keramické střešní tašky Tondach a ekologické dlažby Semmelrock.

Inovativní systém pro sběr dešťové vody již je k dispozici na trhu v České republice, a v budoucnu se plánuje rozšířit nabídku podobných chytrých systémů i na další evropské trhy.

Společnost Pipelife nenabízí pouze služby majitelům domů, ale také rozsáhlejší chytrá řešení pro hospodaření s dešťovou vodou pro obce a komerční firmy.