Usnadněte si zavlažování zahrady a záhonů

Řešíme-li starost o dům, nemůžeme opomenout ani zahradu. S jejím zaléváním se nemusíte v letních měsících trápit sami. Pomůže vám zavlažovací systém.

Usnadněte si zavlažování zahrady a záhonů zveřejněno: 18. 6. 2024

Zabere vám práce v domě více času a zahradu tak nějak zanedbáváte? Už i zalévání vás obtěžuje? Neustále někam přenášíte a taháte hadici, pak systematicky kropíte a sledujete, zda je půda dostatečně vlhká? To přeci dnes již nemusíte, moderní technologie se o to postarají za vás. Rozhodně to není složité a s rodinným rozpočtem taková investice také tolik nezahýbá. Výsledek ale bude stát za to.

Automatický zavlažovací systém udělá práci za vás
Možná je ten správný čas, abyste své zahradě věnovali maximální péči, protože vám ji vrátí v podobě krásného trávníku, pestrých květin a úrody. Dobře navržený domácí zavlažovací systém vám výrazně usnadní péči o zahradu a zároveň zajistí, že vaše rostliny dostanou přesně tolik vody, kolik potřebují. Vše začíná podrobným plánováním systému, který bude vycházet z rozlohy zahrady, množství květin i ostatní výsadby, ale také z toho, kolik která rostlina potřebuje vláhy.

Nelze opomenout ani půdní podmínky, protože jílovité, písčité i hlinité půdy mají různé schopnosti zadržovat vodu. Vybírat můžete z kapkové závlahy, kterou uvítají záhony, truhlíky a jednotlivé rostliny, dále podzemní závlahy nebo postřikovačů.

Jednoduché domácí zavlažovací systémy na zkoušku
Pokud nechcete potrubní systém s tryskami zakopávat do nezámrzné hloubky, nepotřebujete zatím mnoho metrů potrubí, spojek a dalšího vybavení, můžete si vytvořit domácí zavlažovací systém na povrchu zahrady. Bude k tomu na začátku stačit například startovací sada, v níž naleznete rozstřikovače, dále hadice, spojky, čerpadlo a několik dalších produktů. Záleží vždy na tom, jakou část zahrady chcete zalévat, jaké jsou tam rostliny a vodní zdroj. Důležitá je vydatnost pramene vrtu, studny či dostupnost vodovodního řadu.

Gardena je na zavlažování zahrady specialista
V nabídce našeho e-shopu na vás čeká mnoho produktů žádané značky Gardena, která je specialistou na zavlažování. V nabídce proto najdete „sprinklersystémy“, tedy zavlažovače, či zadešťovače, tedy koncová zařízení ze kterých tryská voda, odvodňovací ventily proti zamrznutí, filtry na nečistoty, rozbočovače, spojky a další zařízení pro vaši zahradu.

Rozvody vody pořídíte u Ptáčka
Klasické rozvody po zahradě obstará potrubí z našich Instalatércenter. V naší nabídce nechybí ani spojky a fitinky ve všech dostupných průměrech. V případě provizorního řešení, popřípadě menší zahrady, vystačíte s hadicí od Valmonu a dalším příslušenstvím.

Počítač bude pracovat a vy odpočívat
Aby vše fungovalo bez vašeho přičinění, pořiďte si zavlažovací počítač. Ten za vás ohlídá časování, průtok a v neposlední řadě může být propojen s čidlem vlhkosti půdy. Moderní zavlažovací systémy s časovačem mohou být nastaveny tak, aby zavlažovaly ve správné době správným množstvím vody, což usnadňuje bezproblémovou správu zahrady.

Frekvence zavlažování zahrady
V letním období potřebují rostliny v záhonech pravidelné zavlažování. To by mělo být hluboké obvykle 15 – 30 cm, aby voda dosáhla ke kořenům rostlin. Krátké a časté zavlažování může vést k povrchovému růstu kořenů, což rostliny činí náchylnějšími na sucha. Trávník se obecně doporučuje zavlažovat 2 až 3krát týdně. Průměrně trávník potřebuje kolem 25 - 30 mm vody týdně.

Nejlepší čas na zavlažování je brzy ráno mezi 5. a 9. hodinou. Voda má dostatek času se vsáknout do půdy předtím, než se zvedne teplota a začne se rychle odpařovat. Pokud není možné zavlažovat ráno, další možností je zavlažování večer, kdy teploty klesají. Je však důležité zajistit, aby listy rostlin nebyly mokré přes noc, což může podporovat růst plísní a jiných chorob.

Půdu byste měli kontrolovat pomocí vlhkoměru nebo jednoduše prstem. Pokud je půda v hloubce 5 - 10 cm suchá, je čas na zavlažování. V tomto ohledu záleží i na typu půdy - například písčitá zemina propustí vodu rychleji a vyžaduje častější zavlažování. Naopak jílovitá udržuje vlhkost déle a může potřebovat zavlažování jednou týdně, případně méně často.

Zavlažovací systém máte na dosah ruky
Domácí zavlažovací systém přinese nejen efektivní úsporu času, ale udrží vaši zahradu zdravou a krásnou. Vše co potřebujete pro zavlažování zahrady, najdete v našem e-shopu nebo Instalatércentrech.