Stavební materiály pro stavbu doporučuje Murexin

Kvalita každé stavby závisí na použitých stavebních materiálech.

Stavební materiály pro stavbu doporučuje Murexin zveřejněno: 15. 12. 2023

Širokou škálu stavebních materiálů, které jsou určeny k použití od základů přes hrubou stavbu, jako jsou potěry, nivelační hmoty, lepicí malty, omítky, stěrky, spárovací hmoty až po materiály pro finální úpravu povrchů, něco spojuje. A sice úspěch! Dobré jméno každé stavby závisí na kvalitě použitých stavebních materiálů a samozřejmě na řemeslné dovednosti. V našich Instalatércentrech se nejčastěji setkáte s výrobky firmy Murexin. Některé si představíme blíže.

Stavební materiály zn. Murexin jsou trvanlivé, ekologické, bezpečné
Při výběru stavebních materiálů je důležité zvážit několik základních kritérií a sladit je s konkrétními požadavky i potřebami. V první řadě je to účel, ke kterému bude daný druh stavebního materiálu použit. Zde je třeba zohlednit několik faktorů, jako jsou například pevnost, odolnost vůči povětrnostním podmínkám, tepelná i zvuková izolace, ale také estetický vzhled, místo použití a mnoho dalšího. Určitě nejsou zanedbatelné ani náklady na aplikaci nebo údržbu. V neposlední řadě je při výběru stavebních materiálů důležitým kritériem jednoduchost realizace. Ze zpracovatelského hlediska se oblibě těší jednosložkové materiály, které jsou připraveny k okamžitému zpracování, což zkracuje celkovou dobu realizace. Tím šetříte nejen čas, ale také peníze.

V dnešní době je stále více důležité zvážit i environmentální udržitelnost stavebních materiálů. Ekologické složení bez negativních účinků na životní prostředí a zdraví člověka je v současnosti trendem. Rovněž je v současnosti nutné dodržovat přísnější normy i bezpečnostní požadavky.

Univerzální versus speciální stavební materiály
Univerzálnost stavebních materiálů či výrobků je výhodná hned z několika důvodů – flexibilita v použití, při údržbě či opravách, úspora skladovacích prostor a tím i nákladů, jednodušší realizace apod.

Přesto existují situace, které si žádají speciální stavební materiály, jako jsou extrémní teploty, vysoká vlhkost, přítomnost chemických látek nebo jiné nebezpečné faktory. V provozech, které kladou také na stavební materiály vyšší požadavky, například z hlediska bezpečnosti – nemocnice, laboratoře, jaderné elektrárny nebo jiné kritické infrastruktury, je třeba zvolit výrobky s certifikáty a vlastnostmi, jenž splňují přísné bezpečnostní standardy.

Samostatnou kategorii staveb se speciálními požadavky na složení i vzhled stavebních materiálů představuje obnova historických budov nebo památek, kde je třeba použít speciální stavební materiály, které jsou složením i vzhledem podobné původnímu materiálu a pomocí nich je zachována jejich autenticita a estetika.

Při rozhodování je dobré poradit se s odborníky se zkušenostmi, kteří vám pomohou najít optimální řešení pro každou stavbu a situaci.

Tip na produkt MUREXIN

Lepidlo supermultifunkční X-Bond MS-K 88
Vysoce hodnotné jednosložkové lepidlo, na bázi modifikovaných silanů – MSP technologie, je vhodné pro vzájemné lepení nejrůznějších stavebních materiálů, tj. kovů, betonu, kamene apod. Lepidlo lze použít na podklady s podlahovým vytápěním.

  • univerzální využití
  • trvale pružný a velmi pevný spoj
  • pro interiér i exteriér
  • výborná přídržnost
  • tlumí kročejový hluk
  • výhodné 15 kg balení

Lepidlo supermultifunkční X-Bond MS-K 88 Express
Vysoce hodnotné jednosložkové lepidlo vyvinuté na základě nejnovějších poznatků technologie polymerů na bázi modifikovaných silanů – MS technologie. Výrobek neobsahuje vodu, rozpouštědla, izokyanáty, halogeny ani silikony. Je trvale pružný, odolává všem vlivům povětrnosti i UV záření, přenáší smyková napětí, zabraňuje přenosu nežádoucích sil do podkladu. Pro univerzální lepení v interiéru nebo exteriéru.

  • univerzální použití
  • trvale pružný a velmi pevný spoj
  • výborná přídržnost bez penetrace
  • extrémně vysoká počáteční lepivost

Tyto i další stavební materiály a produkty firmy Murexin jsou vám k dispozici v Instalatércentrech Ptáček, odkud vám je na přání přepravíme třeba přímo na stavbu.