Sprchové výměníky, které spoří peníze

Energii lze snadno získávat i z odpadní vody v domě.

Sprchové výměníky, které spoří peníze zveřejněno: 9. 8. 2023

Nyní v době turbulentních cen energií a stále vysoké inflace řeší většina lidí, jak nejlépe investovat svoje úspory. Spousta z nás se rozhodla jít cestou efektivnějšího využívání energií. Každý již zná solární panely či tepelné výměníky, ale málo se ví, že lze energii snadno získávat i z odpadní vody v domě. Největší spotřeba teplé vody je při sprchování a díky vhodným podmínkám lze zajistit vysokou účinnost rekuperace. Na trhu existují malé, esteticky designované výměníky s vysokou účinností a jednoduchou instalací. Navíc je na tyto produkty možné získat i dotaci, a tím zkrátit dobu návratnosti investice. Pokud budete chtít šetřit při každém sprchování, využijte technologie firmy ASIO NEW. Pořízení jejich sprchového výměníku by tak měl zvážit každý, kdo se pouští do stavby domu, rekonstrukce koupelny či samotné výměny sprchového koutu.

Jak funguje sprchový výměník?

Jedná se o trubku či odtokový žlab s výměníkem, který se instaluje na odtoku ze sprchy a slouží k rekuperaci energie teplé odpadní vody. Teplá odpadní voda proteče výměníkem, předá teplo protiproudně protékající studené vodě a pokračuje pryč do kanalizace. Rekuperace tepla obsaženého v odtékající vodě ze sprchování se uskutečňuje na protiproudém principu předání tepla. Odtékající voda stéká gravitaci v tenké vrstvě po vnitřní stěně trubkového výměníku tepla. Teplo odtékající vody při sprchování se přitom předává studené vodě proudící v protiproudu vzhůru. Ta je oddělena dvojitou stěnou výměníku od odtékající vody. Voda zahřátá z cca 10°C na cca 27°C proudí na „studenou stranu“ směšovací baterie (a k ohřívači vody) a spotřeba energie se tak velmi pohodlně a jednoduše sníží.

Jaké sprchové výměníky firmy ASIO NEW máme?

Trubkové výměníky AS-SHOWER PIPE VX

Sprchová trubka AS-SHOWER PIPE funguje nezávisle na druhu a uspořádaní sprchovacího zařízeni. Proto se optimálně hodí pro použití v starších budovách i novostavbách . Předpokladem pro instalaci je dostatek místa pod sprchou, např. obytné poschodí nebo suterén. Sprchovou trubku AS-SHOWER PIPE je možné spojit se zdrojem tepla a sprchou různými způsoby, ale nejlepší účinnosti je dosaženo, když jsou zdroj tepla i studená strana směšovací armatury napojeny skrze výměník. Termostatická směšovací armatura není bezpodmínečně nutná, zajišťuje ale komfortní provoz při sprchování, její instalaci doporučujeme. Díky chytré konstrukci je daný výměník bezúdžbový a má příznivou cenu.

Žlabové výměníky AS-DRAINCHANNEL

Žlab AS-DRAINCHANNEL je odtokový objekt ze sprchy, včetně výměníku tepla s velmi nízkou vestavnou výškou. Instaluje se jednoduše v úrovni podlahy do roviny s dlažbou sprchy. Prakticky se jedná o stejnou instalaci jako u obyčejného sprchového žlabu, který musí být u každé sprchy. Sprchový žlab AS-DRAINCHANNEL je možné spojit se zdrojem tepla (kotlem nebo zásobníkem tepla) a sprchou různými způsoby. Termostatická směšovací armatura není bezpodmínečně nutná, ale zajišťuje komfortní provoz, její instalace se však doporučuje. Jedná se o výměník, který je možný nainstalovat téměř všude.

Bohužel, díky nevhodným podmínkám z pohledu fyziky, nelze výměník řešit u van. Centrální řešení rekuperace energie pro rodinný dům z hlediska tepelných ztrát na vedení a nízkému rozdílu teplot vody nebude nikdy tak účinné. Aplikace sprchového výměníku zvýší energetickou efektivitu budovy a má kladný vliv na třídu energetické náročnosti budovy.