Otevírací doba 28.10.2024 Více informací ×

Odvzdušnění topení pomáhá k tepelné pohodě

Odvzdušnění radiátorů, popřípadě celého topného systému, zaručuje lepší funkce a zamezuje korozi.

Odvzdušnění topení pomáhá k tepelné pohodě zveřejněno: 12. 9. 2024

Vzduch v topném systému nám může způsobit nemalé potíže, zvláště pak, jde-li například o panelový dům či větší usedlost. Prostě vám v některé části objektu nebude fungovat topení, jak má, nemluvě o „podivných zvucích“, které může topný systém vydávat. Odvzdušnění topení je jednoduchý proces, při kterém odstraníme vzduch z topného systému.

Kdy odvzdušnit radiátor a jak poznáme, že je zavzdušněný?
Většinou začátkem topné sezóny přestane topení efektivně hřát. Radiátory netopí po celé své ploše, někdy se z nich ozývá bublání. Nejenže díky zavzdušněným radiátorům přicházíte o komfort, ale topení se zbytečně prodražuje. Řešení naštěstí není nikterak složité a zvládne jej kdokoli. Odvzdušnění provádějte v době, kdy se systém tzv. natápí, je v něm dostatečný tlak a vy lépe poznáte, jak radiátor hřeje.

Jak odvzdušnit topení?
Nejprve zkontrolujte tlak v topném systému. Pokud je příliš nízký, může to být způsobeno právě přítomností vzduchu, a proto je nutné systém odvzdušnit. Kontrolu provedete na manometru u kotle nebo v jeho blízkosti. V panelákovém systému na vás tato záludnost nečeká. Co však budete muset kdekoli, je připravit si nástroje, jako je klíč na odvzdušňovací ventil, popřípadě šroubovák (většinou plochý) a nádobku na zachycení vody. Po ruce mějte i hadr na podlahu.

Většina topných systémů má odvzdušňovací ventily na nejvyšších bodech topného systému. A právě s nimi budete při odvzdušňování pracovat.

Samotné odvzdušnění radiátoru
Začněte s topným tělesem, které je nejblíže zdroji. Abyste nemuseli topení odvzdušňovat mnohokrát, otočte ventilem topení na maximum a nechte vodu v radiátoru chvíli proudit. Proud vody v topení odplaví všechny vzduchové bubliny do radiátoru, ze kterého je následně vypustíte. Je však možné, že se to nepodaří hned napoprvé a topení budete muset odvzdušnit vícekrát.

Povolte opatrně odvzdušňovací ventil a počítejte s tím, že se vzduchem může unikat i voda. Ta bude znečištěná, někdy mastná, může být i horká. Pomalu povolte odvzdušňovací ventil pomocí odvzdušňovacího klíče či šroubováku. Držte nádobku pod ventilem, abyste zachytili vodu. Po uvolnění ventilu počkejte, až z něj začne odtékat pouze voda bez vzduchu. Při odvzdušňování může být slyšet zvuk praskajících bublin vzduchu.

Pokud jste majitel domu a máte přístup ke kotli, případně dalším topným zařízením, vypněte před odvzdušňováním oběhové čerpadlo, po odvzdušnění ho pak opět spusťte. Podobný postup probíhá i v panelovém domě. Mnohdy ventily bývají jen v bytech v nejvyšších patrech, a tak se na odvzdušnění musejí podílet obyvatelé bytů především z horních pater. Zapojeni jsou ale i ostatní. Pro odvzdušnění je třeba zapnout všechny radiátory v každé větvi na nejvyšší hodnotu. Tím se přebytečný vzduch dostane do nejvyššího patra, kde už je možné provést klasické odvzdušnění.

Finální kontrola po odvzdušnění topení
Po odvzdušnění všech topných těles zkontrolujte opět tlak v systému, případně do něj doplňte vodu podle potřeby. Správně fungující topný systém by si měl vodu ale doplnit sám. Po dokončení odvzdušnění zkontrolujte, zda je topení opět účinné a nedochází k žádným dalším problémům. Pokud si nejste jisti postupem, je vždy dobré zvážit objednání odborníka, který vám může s odvzdušněním topení pomoci a ověří, že váš topný systém pracuje správně.

Některé radiátory mohou být vybaveny automatickým odvzdušňovacím ventilem, který pomocí plováku hlídá vznik vzduchových bublin a v případě potřeby automaticky spustí odvzdušňovací proces. Specifická pravidla má i odvzdušnění podlahového topení, kde se zpravidla využívají dva ventily tak, aby se vodou „propláchly“ jednotlivé okruhy.

Přestože odvzdušnění radiátoru nebývá složité, mohou se vyskytnout potíže. Například netěsnící odvzdušňovací ventil, díky kterému se celý systém často zavzdušňuje, nebo patrné poruchy ventilů a podobně. V tom případě se obraťte na naše specialisty z Instalatércenter. Bezpochyby vám poradí a najdou vhodné a nejrychlejší řešení.