Otevírací doba 28.10.2024 Více informací ×

Odhlučněné vnitřní potrubí a je klid

Pokud stavíte či rekonstruujete, zvažte výměnu klasického potrubí za to tiché. Odhlučněné vnitřní potrubí je moderní a zajistí větší klid v domě.

Odhlučněné vnitřní potrubí a je klid zveřejněno: 22. 9. 2024

Odhlučněné vnitřní potrubí přispívá k lepšímu bydlení
Každý to zná a každý to zažil. Hluk protékající vody při splachování či vypouštění vody v koupelně může značně znepříjemnit bydlení. A nemusí to být pouze problém starších panelových domů. Řešením je odhlučněné či tiché vnitřní potrubí. Na trhu existuje několik výrobců, kteří vyrábí tichou vnitřní kanalizaci. Jejich výrobky se liší použitou technologií a materiály, což se projevuje na konstrukci potrubí i na měřených hodnotách. V naší zemi nejsou stanoveny normy pro hlučnost potrubí, ale například v Německu směrnice konkretizuje hodnoty povolených hlučností v závislosti na typu a účelu budovy, přičemž maximální povolená hodnota je 20 dB.

Co je vnitřní tiché potrubí a jak funguje
K útlumu hluku dochází díky robustní, monolitické, masivní a tlustostěnné konstrukci a použití speciálního materiálu v celém objemu trubky i tvarovky. S takovým odhlučněným kanalizačním systémem se setkáte například u produktů řady Wavin AS, který je celý vyroben z minerálně zesíleného PP, který garantuje útlum až na 17 dB.

Vyrábí se ale i další varianta. Jde o tenkostěnnou a vrstevnatou (obvykle třívrstvou) konstrukci stěny trubky. Ta absorbuje hluk při průchodu jednotlivými vrstvami – přičemž pouze střední vrstva je vyrobena ze speciálního, hluk tlumícího materiálu. Kanalizační systém s třívrstvou konstrukcí je např. Wavin SiTech, který garantuje útlum až na 18 dB.

Nejen tiché potrubí, ale i objímky a příslušenství
Dalším výrobcem je firma Rehau s tvarovkami a příslušenstvím RAUPIANO PLUS. K výrobě používají vícevrstvou technologii s protihlukovou výplní. Vysoce tuhá středová vrstva trubek garantuje díky protihlukové výplni hustotu materiálu trubky 1,9 g/cm³, díky čemuž se značně snižuje hladina hluku. Trubky jsou určené pro univerzální použití a ve všech rozměrech od DN 32 po DN 200 a jsou kompatibilní s tradičními systémy HT a KG - při zachování optimální zvukové izolace a protipožární bezpečnosti. Zároveň vykazují hodnoty zvukové izolace podstatně nižší, než stanoví zákonné závazné požadavky kladené na zvukovou izolaci sanitárních instalací. Systém je velmi sofistikovaný včetně doplňků. Výrobce se například zaměřil dokonce i na objímky s vysokým odtlumením. Fixační objímky podstatně minimalizují přenos hluku šířícího se hmotou na stěnu. Správný utahovací moment vodicí objímky je definovaný praktickým rychlouzávěrem a distančním dílem. Speciální geometrie gumové vsuvky navíc zajišťuje vystředění trubky se stejnou vzdáleností od všech stran objímky.

Splachování může být tiché jako dýchání
Významným výrobcem a největším prodejcem plastových potrubních systémů v České republice je firma Pipelife. Dosluhující hlučné odpadní kanalizační potrubí lze nahradit jejich nejmodernějším tichým odpadním systémem Master3Plus. I v tomto případě jde o výrobek, který splňuje nejpřísnější normy a vysoké požadavky na kvalitu, zvukovou izolaci, životnost, ale také jednoduchost instalace. Tři funkční vrstvy potrubí, špičkový materiál a promyšlený design tvoří základ systému Master3Plus. Akustické testy odhlučněného vnitřního potrubí Master3Plus se provádějí v nezávislém zkušebním ústavu v Německu. Podle platných norem vykázal hodnoty zvuku při splachování 4l/s do 10 dB(A), což by se dalo přirovnat k hlasitosti dýchání.

Není už čas na tichou kanalizaci i ve vašem domě?
Materiály z vybraných surovin pro tichou kanalizaci jsou spolehlivé, snadno se montují, vyžadují nulovou údržbu a mají dlouhou životnost minimálně 50 let. Nestojí proto za zvážení výměna stávajícího potrubí, které je hlučné, netěsné a občas se dokonce ucpe? Přijďte se poradit do našich Instalatércenter a dostanete vše potřebné k tomu, abyste se o vaše potrubí a kanalizaci nemuseli starat a navíc už žádné rušivé zvuky neuslyšíte.