Nezapomněli jste na výměnu kotle na tuhá paliva?

Na výměnu starého kotle již nezbývá moc času. Kotle na tuhá paliva, které spadají do nižší než 3. emisní třídy, je totiž do konce srpna nutné vyměnit.

Nezapomněli jste na výměnu kotle na tuhá paliva? zveřejněno: 23. 5. 2024

Povinná výměna kotle na tuhá paliva se blíží
Od 1. září roku 2024 bude soukromým osobám i firmám zakázán provoz kotlů 1. a 2. emisní třídy. Zákaz také platí pro všechny kotle bez označení emisní třídy, tedy i na ty, které si kutilové vyrobili sami. Emisní třídu najdete uvedenou na výrobním štítku. Používat můžete kotle zařazené do 3, 4 nebo 5 třídy. Samozřejmě, že kotel vyrobený svépomocí jakékoli takovéto označení postrádá.

Zákaz platí pouze pro kotle, nikoli pro lokální topidla. Co je kotel, určuje přímo definice: „Kotel je zařízení, v němž se spalováním paliva vyvíjí teplo, kterým se ohřívá teplonosná látka.“

Jaký nový kotel tedy zvolit
Variant pro vhodný ekologičtější kotel pro povinnou výměnu je hned několik. Pokusili jsme se přehledně shrnout hlavní možnosti do tří kategorií.

  • Kotle s ručním přikládáním ve všech cenových kategoriích
  • Kotle s automatickým podavačem – pelety, uhlí
  • Kombinované kotle na dřevo nebo uhlí a pelety



S výměnnou kotle může pomoci dotace

Dotace hrají při výměně kotle na tuhá paliva nezastupitelnou roli. Nejedná se totiž o malou investici a mnohým tedy při povinné výměně znatelně pomohou. Dotaci je možné získat dle podmínek jednotlivých dotačních titulů při výměně za nový vhodný zdroj tepla, který bude odpovídat předepsaným emisním normám.

Jak dosáhnout na dotaci při výměně starého kotle
Aktuálně je možné žádat o dotace v programu Nová zelená úsporám nebo Oprav dům po babičce. Detailní rozdíly dotací naleznete přímo na webových stránkách jednotlivých dotačních titulů , získat díky nim ale při instalaci nového kotle můžete dotaci až 100 000 Kč. Pokud si například vyberete kotel na biomasu vč. akumulační nádrže s ruční nebo samočinnou dodávkou paliva, činí výše maximální dotace až 80 000 Kč. V případě kotle na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a celosezónním zásobníkem pelet obdržíte částku až 100 000 Kč. Většinu kotlů si vyberete pohodlně v našem e-shopu.

Ať už hledáte jakýkoli typ nového kotle, s dotací nebo bez, najdete ho u Ptáčka, kde se snažíme zajistit okamžitou skladovou dostupnost. Nevíte si s výběrem vhodného zdroje tepla rady? Velmi rádi vám poradíme, jaký typ kotle vybrat. Vždy se snažíme nabídku zpracovávat s ohledem na finanční možnosti zákazníka, zvažujeme kombinace více zdrojů apod., aby bylo výsledné řešení co nejefektivnější a cenově výhodné. Pomůžeme navíc s výběrem vhodné dotace, přípravou podkladů pro žádost a doporučíme vhodnou montážní firmu. Kontaktujte naše odborníky.

Zanechte nám na sebe kontakt a my se vám ozveme

Vyplňte pár informací o vás

  • Jste koncový spotřebitel, nebo v našem oboru podnikáte?
    Nechte nám na sebe kontakt, doplňte upřesňující informace, případně přiložte vlastní poptávku a související podklady.

Kontaktní údaje:

  • +420
  • Pro vyhledání nejbližšího koupelnového studia
    zadejte vaši adresu nebo PSČ
  • Vybrat
    Maximální velikost přílohy 5MB.