Neviditelné stěnové či stropní vodní chlazení/vytápění

Instalace plošného stěnového a stropního vytápění i chlazení, které v naší nabídce naleznete např. od společnosti Rehau, přináší řadu výhod, s nimiž se klasické možnosti regulace teploty téměř nemohou srovnávat.

Neviditelné stěnové či stropní vodní chlazení/vytápění zveřejněno: 6. 8. 2024

Stěnové sálavé chlazení/vytápění se při stavbě i rekonstrukci dostává pomalu do povědomí těch, kteří hledají praktické řešení pro celoroční zajištění příjemné teploty nejen v domácnosti. Při použití v kombinaci s tepelným čerpadlem se totiž jedná o takřka dokonalé řešení regulace teploty s širokou možností využití pro všechny typy budov. Už jen fakt, že tato varianta nabízí možnost chladit i ohřívat různé prostory nahrává narůstající oblíbenosti. Pojďme ale detailněji nahlédnout na výhody a případná úskalí tohoto moderního řešení, které nabízí např. firma Rehau.

Jak stěnové či stropní vytápění/chlazení funguje
Pokud máte v plánu využívat systém k chlazení a ohřívání zároveň, je nutné jej připojit na tepelné čerpadlo, které dokáže oproti klasickému kotli regulovat teplotu pro účely chlazení i ohřevu. Samotný princip je pak jednoduchý – voda protéká skrze trubky umístěné ve stropě či stěně a díky nízkým povrchovým teplotám i jejich rovnoměrnému rozdělení zajišťuje systém stěnového a stropního vytápění či chlazení optimální pocit tepelného komfortu. Pro instalaci trubek či panelů potřebujete samozřejmě dostatečný prostor a dopředu je nutno promyslet některé stavební úpravy a zásahy. Poté vám již nic nebrání užívat si všech vlastností, které systém přináší. Jistě potěší také možnost suché i mokré instalace.

Stěnové a stropní chlazení vzduchu v mnohém předčí klimatizaci
Pokud přemýšlíte, jak ochladit místnosti bez klimatizace, právě jste našli jednu z možností. Systém stěnového či stropního chlazení nejenže klimatizaci nahradí, ale v mnoha ohledech může být i lepším řešením. Důvod je prostý – na rozdíl od klasické klimatizace nevíří stropní či stěnový systém chlazení prach a další alergeny, dokonce ani nevysušuje vzduch v místnosti. Navíc se jedná o hygienicky naprosto bezúdržbové řešení, které není potřeba nikterak čistit a desinfikovat. To vše ocení především alergici a lidé s respiračním onemocněním. Tomu nahrává i fakt, že právě při kombinaci s vytápěním a umístěním do stěny, systém onu stěnu vyhřívá a zabraňuje tak vzniku nežádoucích plísní, které mohou být původcem nepříjemných zdravotních obtíží.

Úspora prostoru i financí na provoz
Díky instalaci vodního chlazení/vytápění do stěn či stropu ušetříte spoustu místa, které běžně zaberou radiátory nebo klimatizační jednotka. Ať už tedy chladíte nebo ohříváte místnosti, můžete si díky absenci viditelných prvků užívat krásy interiéru a získáte tak neomezený prostor k jeho zařizování. Potěší vás ovšem mnohem více, než jen úspora prostoru, jelikož stěnové a stropní chlazení/vytápění dokáže díky vysoké účinnosti uspořit především nemalé množství energie, stejně jako je tomu u podlahového chlazení/vytápění. Důležité je také říci, že právě se systémem zabudovaným v podlaze lze toto řešení efektivně používat s využitím téhož rozdělovače.

Stropnímu či stěnové vytápění/chlazení vás rušit nebude
Požadovaná teplota je přenášena rovnoměrně, navíc působí pocitově v interiéru velmi přirozeně. Při využití například stropního vytápění a chlazení Rehau se systém předávání tepla nejvíce přibližuje běžným podmínkám, jelikož lidské tělo je z venkovního prostředí zvyklé, že se chlad šíří směrem k zemi a teplo díky síle slunce vnímáme nejsilněji v oblasti hlavy. Směrem dolů pak jeho intenzita slábne. Stropní sálavé vytápění a chlazení vám tedy zajistí opravdu přirozený pocit z teploty v domácnosti. Na rozdíl od různých vzduchových systémů k tomu zajišťuje opravdu tichý chod. Rušit vás tedy nebudou nejen náhlé citelné změny teplot, ale ani nepříjemné zvuky.

Náklady na instalaci a správné plánování
Systém sálavého stěnového či stopního chlazení i vytápění může být oproti běžnému řešení finančně nákladnější. Díky vysoké účinnosti a energetické úspornosti se vám vynaložená investice ale dozajista brzy vrátí, navíc s výhodami tepelného komfortu i všemi zdravotními a estetickými benefity. Vodní chlazení a vytápění, zabudované ve stěně či stropu, má zkrátka spoustu výhod a případné nevýhody snadno překonáte dobrým plánováním při samotné instalaci.

Stěnové a stropní chlazení či vytápění, a to nejen od firmy Rehau, naleznete v nabídce našich Instalatércenter. Pokud si výběrem nejste jisti nebo potřebujete navrhnout komplexní řešení regulace teploty v domácnosti, případně jakékoli jiné budově, kontaktujte nás skrze formulář níže. Naši odborníci vám rádi pomohou s návrhem na míru vašim potřebám.

Zanechte nám na sebe kontakt, abychom vám mohli poradit.

Vyplňte pár informací o vás

  • Jste koncový spotřebitel, nebo v našem oboru podnikáte?
    Nechte nám na sebe kontakt, doplňte upřesňující informace, případně přiložte vlastní poptávku a související podklady.

Kontaktní údaje:

  • +420
  • Pro vyhledání nejbližšího koupelnového studia
    zadejte vaši adresu nebo PSČ
  • Vybrat
    Maximální velikost přílohy 5MB.