Otevírací doba 28.10.2024 Více informací ×

Kondenzační kotel na plyn jako skvělé řešení

Ať už hledáte vhodné řešení pro vytápění celého domu nebo potřebujete např. vyměnit zastaralá lokální plynová topidla, může být řešením právě instalace plynového kondenzačního kotle.

Kondenzační kotel na plyn jako skvělé řešení zveřejněno: 2. 10. 2024

Přestože se ceny plynu v posledních letech výrazně změnily, je pořízení plynového kotel pro mnohé stále velmi dobrou alternativou vytápění v případě, že preferují jako hlavní zdroj tepla právě plyn. Zatímco „wafky“ či karma mají mnohdy odzvoněno, existuje mnoho lidí, kteří svá zastaralá plynová zařízení mění právě za kondenzační plynové kotle. I majitelům domů, jenž mají v provozu nekondenzační plynový kotel, se rozhodně vyplatí přejít na kotel kondenzační.

Kondenzační kotel na plyn využívá energii ze spalin a má i další přednosti
Moderní technologie, procesory, řídicí systémy - tím vším dnes disponuje plynový kondenzační kotel. Využívá energii nejen z hoření plynu, ale také z tepla, které by jinak uniklo se spalinami. V tradičních plynových kotlích se palivo spaluje a výsledné teplo ohřívá vodu nebo nemrznoucí kapalinu, čímž vytváří tepelnou energii. Ta je následně přenášena nejčastěji prostřednictvím oběhového čerpadla v otopné soustavě. Kondenzační kotel jako ještě sofistikovanější zařízení využívá vodní páru ze spalin, což výrazně zvyšuje jeho účinnost. Díky tomu můžete snížit spotřebu plynu o 20 %, ale i více. Kondenzační plynové kotle mají výhodu také v tom, že jejich výkon nezávisí na přírodních podmínkách oproti jiným zdrojům tepla, které využívající obnovitelné přírodní zdroje energií.

Plynový kotel s ohřevem vody
Jako u každého projektu, kdy plánujete pořízení kotle či tepelného čerpadla, je nutné znát tepelnou ztrátu objektu, která závisí na poloze domu, stavební konstrukci a úrovni zateplení. Kotel by měl tuto ztrátu pokrývat, ale neměl by být zbytečně naddimenzován ani poddimenzován. Při výběru je důležitý například i počet uživatelů teplé vody. Ohřev teplé vody se v některých objektech řeší bojlerem, zásobníkem či průtokovým ohřívačem podle objemu teplé vody, který domácnost denně spotřebuje. Pro základní představu se uvádí, že pro čtyřčlennou rodinu se doporučuje zásobník o objemu 150–200 litrů a kotel s výkonem 4–30 kW. Většinou v rodinném domě postačí výkon 24 kW, který umožní i jednoduchý průtokový způsob přípravy teplé vody pro vaření a hygienu. Pokud je preferována příprava teplé vody v zásobníku, zpravidla stačí i menší výkon kondenzačního plynového kotle.

Kam umístit kondenzační kotel?
Pokud bude kotel umístěn blízko obytných prostor, buďte při nákupu obezřetní a jako jeden ze základních parametrů sledujte hlučnost. Zvažte také minimální výkon kotle – čím nižší bude, tím méně často se kotel spustí, což prodlouží jeho životnost a sníží spotřebu energie.

Výhody kondenzačních kotlů

  • Výrazně nižší emise a uvolňování toxinů do ovzduší
  • Bezpečné a dostupné palivo (zemní plyn, propan, propan-butan)
  • Vysoká efektivita provozu a finanční úspory
  • Možnost připojení doplňkového zdroje tepla
  • Čisté, snadno regulovatelné vytápění

Nevýhody kondenzačních kotlů

  • Vyšší pořizovací cena (Lze řešit čerpáním dotace)
  • Dostupnost plynu, popřípadě nutnost instalace zásobníku při topení zkapalněným plynem
  • Potřeba vyvložkovaného komínu kvůli kondenzátu
  • Nutnost napojení kotle na kanalizaci
  • Pravidelná údržba a revize kotle (1× ročně)

Provoz kondenzačního kotle
Zásadní vliv na provoz kotle a především na tepelnou pohodu v domě nebo bytě, má regulace. Ideální je ekvitermní regulace pro provoz kotle, doplněná individuální regulací na otopných tělesech, smyčkách podlahového vytápění apod. Mnoho kotlů je již touto regulací opatřeno, takže ji stačí doplnit jen venkovním teplotním čidlem. Zcela běžně lze dnes kondenzační plynové kotle ovládat přes Wi-Fi, díky čemuž si můžete teplotu plánovat a regulovat odkudkoli přes internet.

Také s odpadním kondenzátem není problém. Kondenzát z kondenzačního kotle rodinného domu je sice mírná kyselina, ale lze jej odvádět do kanalizace bez omezení. U větších výkonnějších kondenzačních plynových kotlů, zpravidla nad 50 kW až 100 kW, bývá instalován neutralizátor, což je speciální zařízení, které odpad bezpečně zpracuje.

U plynového kondenzačního kotle musíme počítat také se potřebou elektřiny na provoz regulace, ventilátoru a cirkulačního čerpadla na otopné vodě. Přibližně lze uvažovat o příkonu mezi 50 až 150 Watty.

Provoz kondenzačního plynového kotle a jeho údržba ovlivní jednoznačně jeho životnost. Průměrná životnost se udává mezi 15 až 20 lety. Dobu provozu ovlivní nejen zmíněná údržba a péče o kotel, ale například i kvalita vody v topném systému či způsob použití.

Vyzkoušejte kondenzační plynové kotle Baxi
Vyznat se v široké nabídce jednotlivých výrobců je velmi složité. Výběrem z nabídky kotlů firmy Baxi ale rozhodně neuděláte chybu. Doporučujeme řadu Luna Platinum +, kde naleznete čtyři modely pro topení se zabudovaným třícestným ventilem (příprava pro zapojení kotle s externím zásobníkem teplé vody).

Ekvitermní regulace, kterou jsou tyto kondenzační plynové kotle opatřeny, může řídit nezávisle až 3 topné okruhy s různou teplotou vody - nízkoteplotní (podlahové vytápění) nebo vysokoteplotní (radiátory). Kotle Luna Platinum+ lze doplnit o vzdálenou správu po internetu.

Kondenzační kotle Luna Platinum+ disponují širokým rozsahem modulace až 1:10, vyjímatelným ovládacím panelem s možností instalace na stěnu (drátová i bezdrátová varianta), přípravou pro zapojení do solárního systému, autodiagnostikou, sofistikovanou elektronikou Siemens LMS15 a dalšími výraznými přednostmi.

S výběrem vhodného plynového kotle vám rádi pomůžeme
Přijďte do některého z našich Instalatércenter, kde vám poradíme s výběrem vhodného plynového kotle od renomovaného výrobce, jako je např. právě Baxi, Protherm nebo Vaillant. Na přání dokonce rádi doporučíme ověřenou realizační firmu pro samotnou montáž zařízení. Věřte v tomto ohledu profesionálům.

Zanechte nám na sebe kontakt a my se vám ozveme.

Vyplňte pár informací o vás

  • Jste koncový spotřebitel, nebo v našem oboru podnikáte?
    Nechte nám na sebe kontakt, doplňte upřesňující informace, případně přiložte vlastní poptávku a související podklady.

Kontaktní údaje:

  • +420
  • Pro vyhledání nejbližšího koupelnového studia
    zadejte vaši adresu nebo PSČ
  • Vybrat
    Maximální velikost přílohy 5MB.