Jak vybrat kalové čerpadlo

Velký pomocník, který si poradí s vodou, splašky, pískem i dalšími nečistotami.

Jak vybrat kalové čerpadlo zveřejněno: 27. 6. 2023

Kalové čerpadlo bylo dříve spíše ve vybavení specializovaných firem, například na zemní práce a podobně. V dalších desetiletích si mnozí uvědomili, že si ho pořídí, přestože jen málokde najde každodenní využití. Jsou především velkými pomocníky všude tam, kde je nutné odčerpat, přečerpat či se zbavit znečištěné vody. Jejich obliba vzrůstala hlavně po roce 2002, kdy naší republiku postihly rozsáhlé povodně. I v dalších letech se přívalové deště objevily lokálně na mnoha našich územích. Běžně se pak kalových čerpadel využívá k odčerpávání splašků a fekálií ze septiku, z výkopů, drenáží, jímek a podobně.

Kalová čerpadla jsou konstruována tak, aby si poradila s pískem i dalšími nečistotami. Jestliže budete odčerpávat vodu, která obsahuje větší částice, budete muset pořídit kalové čerpadlo s drtičem nebo řezákem. Tato část větší částice před čerpáním nejprve rozdrtí a až poté je odčerpá.

Před výběrem kalového čerpadla musíte vědět, zda bude umístěno pod hladinou, nebo na suchém povrchu. Tato čerpadla se totiž dělí do dvou základních skupin - na ponorná a povrchová. Důležité je i to, zda půjde o čerpání jen znečištěné vody, nebo například splašků či fekálií. Při výběru tak zohledněte primárně účel kalového čerpadla. Poté se zaměřte na důležité technické parametry, mezi které patří průtok, výtlak a sací hloubka.

Podle svých specifických potřeb pak vybírejte konstrukci a materiál čerpadla. Následně se změřte na objem vody, který chcete odčerpat nebo přemístit, a také na vzdálenost, kterou je potřeba čerpat. Tyto faktory vám pomohou určit potřebný výkon čerpadla. Obecně platí, že čím větší je objem vody nebo vzdálenost, tím vyšší výkon čerpadla bude potřeba. Podobně je na tom i hloubka čerpání. Přestože pro většinu z nás jsou známá hlavně čerpadla sahající pouze do několika metrové hloubky, existují i kalová čerpadla, která jsou speciálně navržena pro odčerpávání vody z hlubších úrovní.

Pokud plánujete čerpat vodu obsahující větší nečistoty, jako jsou například bláto nebo kal, zkontrolujte specifikace čerpadla ohledně maximální velikosti částic, které dokáže přečerpat. Vyberte čerpadlo s dostatečně širokou sací sítí, aby se zabránilo ucpání.

Pokud jde o základní rozlišení, existují dvě hlavní varianty kalových čerpadel – elektrická a na pohon spalovacím motorem. Elektrická čerpadla jsou obvykle vhodná pro menší domácí účely, zatímco čerpadla s pohonem spalovacím motorem jsou výkonnější a vhodnější pro větší úkoly a profesionální použití. Pokud vám jde i o kvalitu, reference, spolehlivost, životnost a servis daného výrobce, přijďte se poradit do našich provozoven, kde vám na tyto otázky odpovědí specialisté z našich instalatércenter .