Otevírací doba 28.10.2024 Více informací ×

Jak připravit zavlažování zahrady na zimu

Při zazimování zavlažování zahrady leckdy uklizení zahradní hadice nestačí. Zjistěte, jak připravit zavlažovací systém tak, aby jej ani tuhý mráz neohrozil.

Jak připravit zavlažování zahrady na zimu zveřejněno: 1. 10. 2024

Příprava zavlažovacího systému na zimu je klíčová pro jeho dlouhou životnost a bezproblémový provoz na jaře. S prvními mrazíky už bývá pozdě, proto je nutné se zazimováním závlahového systému věnovat dříve, začít s přípravou na zimu je na místě již v říjnu. V tuto dobu už bývají stejně výpěstky sklizeny a z okrasných květin už toho také mnoho nezůstalo. Naopak přichází ke slovu likvidace spadaného listí a další podzimní práce. Ty nyní necháme stranou, zaměříme se na samotný zavlažovací systém a poradíme vám, jak správně připravit zavlažování zahrady na zimu. Samozřejmě vždy záleží, jaký zavlažovací systém používáte, z jakých komponent se skládá, jaký je vodní zdroj a podobně. I zde však platí obecné postupy.

Zazimování zavlažování začněte u zdroje
V první řadě je závlahový systém třeba uzavřít a odpojit od hlavního přívodu vody. Pokud využíváte jako zdroj vody čerpadlo instalované mimo podzemní nádrž na vodu nebo studnu, je nutné ho odpojit od elektrické sítě i závlahového systému a následně jej pomocí výpustného ventilu odvodnit. To platí i v případě, že využíváte k závlaze dešťovou vodu. Patrně pak máte podzemní nádrž opatřenou čerpadlem. Pokud je systém napojen na automatické ovládání, přepněte ho do manuálního režimu nebo jej zcela vypněte. Voda, která zůstane v trubkách a dalších částech zavlažovacího systému, může během zimy zamrznout a způsobit prasknutí.

Zazimování zavlažování má několik variant
Existuje několik způsobů vypouštění vody. Můžete využít vypouštěcích ventilů, pokud jste s nimi počítali při sestavování zavlažovacího systému. Stačí je nechat otevřené a voda vyteče sama. V případě, že takovou možnost nemáte, lze využít metodu ručního vypouštění, při které otevřete všechny ventily na konci systému, aby voda mohla vytéct. Nezapomeňte samozřejmě vypustit i vodu z postřikovačů a hadic. Odborníci se shodují, že pokud nemáte vypouštěcí ventily nebo je-li váš systém komplikovanější, měli byste k vyfouknutí vody ze systému použít kompresor. Připojte jej k hlavnímu přívodu vody a postupně otevírejte jednotlivé zóny zavlažování, dokud nevyfoukáte všechnu vodu ze systému.

Metoda vyfukování stlačeným vzduchem
Jde o nejefektivnější způsob, jak svépomocí systém zazimovat, protože ne všude se podaří vodu bezezbytku vypustit. Každý systém by měl být projektovaný tak, aby šlo kompresor pro přípravu na zazimování použít. Na zazimování závlahy je nejlepší volbou olejový kompresor. Nehrozí u něj přehřátí a má dostatečný výkon a tlak pro správné profouknutí systému.

Plnicí výkon kompresoru by se měl proto pohybovat mezi 200-600 l/min, v závislosti na velikosti zavlažovacího systému. Pro kvalitní profouknutí se doporučuje nádoba se vzduchem o objemu alespoň 50 litrů, ale to skutečně záleží na délce závlahového systému. Zazimování zavlažovacího systému neurychlíte ani zvýšením tlaku, naopak se potrubí, spojky či zařízení jako sprchové hlavice tedy postřikovače, trysky a podobně, mohou poškodit. Maximum by mělo být 3,5 baru. Důležitá je i doba profukování, protože se stlačený vzduch může v potrubí zahřívat. Z toho důvodu raději jednu větev neprofukujte déle než 2 minuty. Začněte tou nejvzdálenější sekcí a postupujte až k té nejbližší. První sekce trvá nejdéle, odvede nejvíce vody. Nejdřív z postřikovačů stříká voda, pak mlha, a nakonec vychází víceméně čistý vzduch. Nepatrné stopy vody sice v systému vždy zůstanou, ty mu ale už neublíží. Celý postup na všech sekcích je potřeba jednou až dvakrát zopakovat.

Před zazimováním je vhodné závlahový systém vyčistit
Od závlahového systému odpojte všechny hadice a vypusťte z nich zbylou vodu, nechte je vykapat, vyschnout, a teprve později je uložte na suché místo, kde nebudou vystaveny mrazu a případným teplotním výkyvům. Následně zkontrolujte všechny postřikovače a odstraňte z nich nečistoty, které by mohly způsobit problémy během zimy. Některé postřikovače mohou být vyjímatelné, což usnadní jejich údržbu a skladování. K očištění pak poslouží kartáček a voda se saponátem. Kdyby se na postřikovačích objevil vodní kámen, můžete ho odstranit směsí octa či kyseliny citronové s vodou. Vodu vypusťte i z čerpadel a dalších zařízení, například elektromagnetických ventilů, pokud jsou začleněny v systému. Vše uskladněte na suchém místě. Pokud je ovládací jednotka zavlažovacího systému vystavena povětrnostním vlivům, zkontrolujte, zda je správně zakrytá. Můžete ji také přepnout do zimního režimu či odpojit od elektřiny a vyjmout záložní baterii, aby neutrpěla mrazem. V tomto případě bude u automatické zavlažovací systémy potřeba na jaře znovu naprogramovat.

Vodní zdroj si také zaslouží péči
Pokud používáte studnu nebo jiný zdroj vody, bude také potřebovat náležitou péči, protože kvalitní a čistá voda je zárukou dobré zálivky. I zde by nemělo dojít ke znečištění, popřípadě poškození mrazem. Ujistěte se, že bylo čerpadlo a potrubí správně izolováno nebo vypuštěno. Ujistěte se, že jste všechny exponované části zavlažovacího systému ochránili před mrazem. Použijte izolační materiály nebo kryty, které zabrání poškození. Pokud máte nádrž na dešťovou vodu nebo jinou nádrž, vypusťte ji nebo zajistěte, aby byla voda správně odvedena a nedocházelo k zamrznutí.

Až přijde jaro
Na jaře, před znovu zprovozněním zavlažovacího systému, zkontrolujte všechny komponenty na případné poškození a proveďte údržbu. Pomůže to zajistit, že systém bude fungovat správně po celou sezónu. A pokud zapomenete některou z částí přeci jen dostatečně uchránit před zimou nebo zkrátka budete chtít zavlažování zahrady pro nastávající sezónu vylepšit, čeká na vás v našem e-shopu spousta kvalitních produktů pro usnadnění péče o zahradu.