Jak nenaletět při výběru plastové nádrže na dešťovou vodu

Shrnuli jsme pro vás důležité informace a technické parametry, aby při výběru nádrže na dešťovou vodu již nikdo nenaletěl. Ne vždy je totiž nejlepší cestou k úsporám zakoupení té nejlevnější nádrže na dešťovou vodu.

Jak nenaletět při výběru plastové nádrže na dešťovou vodu zveřejněno: 28. 8. 2024

Máte v plánu instalovat nádrž na dešťovou vodu a nevíte si rady s výběrem? Ten doporučujeme rozhodně nepodcenit. Jelikož se jedná o zdánlivě jednoduchou disciplínu, zabývá se výrobou tzv. dešťových nádrží mnoho větších i drobných firem. Proto je na trhu nepřeberné množství velikostí a druhů. To ovšem přináší nejistou kvalitu nabízených produktů, a ne každý ví, na co se při výběru zaměřit.

Samonosné nádrže na dešťovou vodu
Prvním často používaným termínem je slovo „samonosná“, kterým mnoho výrobců zákazníky klame. Pokud totiž tzv. samonosnost retenční nádrže na dešťovou vodu (neboli její schopnost dlouhodobě snášet tlak zeminy a okolních vlivů) není podložena statickým výpočtem, který by měl výrobce na požádání doložit, je tento termín pouhým líbivým slovem, ale nic negarantuje. Nevěřte „samonosným“ výrobkům, pokud to není prokázáno výpočtem. Kupovat levnou nádrž, kterou následně musíte obetonovat, aby unesla okolní tlak a byla dlouhodobě spolehlivá, není ekonomické.

Na co se tedy dále při nákupu zaměřit?



První napoví váha
Pokud vybíráte dešťovou nádrž, zjistíte, že tentýž rozměr může u různých výrobců vážit 180, ale i 300 kg. To je samo o sobě už poněkud zvláštní, že? Vysvětlení je ovšem velmi jednoduché. Lehké nádrže jsou, oproti těm masivnějším, jasným prvním znamením šetření na použitých materiálech, čemuž odpovídá jejich výsledná kvalita. Vřele doporučujeme se takové koupi vyhnout, jelikož by se vám v tomto případě snížené náklady při koupi mohly nakonec nemálo prodražit a přinést i pár nepříjemností.

Nádrže na dešťovou vodu a jejich „sváry“
Dalším neméně důležitým ukazatelem predikované kvality je technologie spojování jednotlivých dílů. Setkat se můžete s nádržemi svařovanými i s nádržemi, při jejichž výrobě byla použita mnohem náročnější technologie zvaná rotomoulding (jeden odlitek bez jakýchkoliv svárů s garancí 100% vodotěsnosti). Tu oproti běžnému svařování mohou používat pouze odborní výrobci. Pokud touto technologií vyrobená nádrž není znatelně lehčí, než je běžné (např. v porovnání s ostatními produkty), je velice pravděpodobné, že jste narazili na kvalitní výrobek.

Oproti tomu se ale může stát, že narazíte na nádrž na sběr dešťové vody, která byla svařena drátem (ukázka v galerii) místo extruderu (ukázka v galerii), navíc může být opatřena prohlášením o samonosnosti bez statického výpočtu. Pokud se chcete vyhnout problémům s deformovanou, zborcenou nebo netěsnou retenční nádrží, doporučujeme raději takový výrobek nekupovat. Oprava takovéto „samonosné retenční nádrže“ totiž mnohonásobně převyšuje pořízení i té nejdražší prodávané varianty.

Materiál nádrže na dešťovou vodu
Výčet materiálů, ze kterých se retenční nádrže na dešťovou vodu dají vyrobit, je vskutku pestrý. Pokusíme se přiblížit, na co se při výběru zaměřit, a čemu se raději vyhnout. Určitě nechcete podrobně zkoumat složení a vlastnosti jednotlivých plastů. Při zjišťování typu použitého materiálu můžete použít následující pomůcku – orientaci dle jeho barvy.

  • Béžová nebo světle šedá barva znamená prémiový čistý materiál. Je vhodný pro sváření a má dlouhou životnost – k tomuto materiálu se dá udělat statický výpočet a prokázat, zda je retenční nádrž opravdu samonosná.
  • Černá nádrž na dešťovou vodu může být také tzv. 1A kvalita, ale často se jedná o technický plast, který už má ne zcela ideální parametry. Výjimkou jsou nádrže vyrobené rotomouldingem, které jsou často černé a v kvalitě 1A.
  • Odstíny a nerovnoměrné barvy černé, hnědé a lehčené desky s dutinami mohou poukazovat na použití recyklátu, který je naprosto nevhodný na výrobu. U takových produktů není prokazatelná samonosnost a doporučujeme se jim tedy vyhnout. Bohužel bývají nezřídka v nabídce mnoha obchodníků.

Mimo samotného materiálu se také podívejte, zda je tělo dešťové nádrže opatřeno pro lepší statiku žebry nebo profilováním. Nelze opomenout ani poklop, který musí být taktéž kvalitní, nikoli jen svařený z PE nebo PP desek. Neslouží totiž jen k ochraně obsahu nádrže na dešťovou vodu, ale zajišťuje i bezpečné používání, protože nekvalitním poklopem může snadno propadnout např. hrající si dítě. Víko nádrže by tedy mělo být vždy kompaktní, bez svárů, s vyznačenou nosností a UV stabilizací.

Ukazatelů kvality retenční nádrže na dešťovou vodu je samozřejmě mnohem víc. Pokud při výběru nechcete tápat, navštivte některé z našich Instalatércenter, kde vám naši zkušení kolegové rádi poradí, případně vybraný produkt rovnou objednají.

Přiložené soubory

Název Formát Velikost  
Katalog inženýrských sítí - dešťovka PDF 1.84 MB