Jak na domácí úpravu vody

Vodní kámen, dusičnany, uhličitany, radon a další prvky mohou škodit nám i technickým zařízením v domácnosti. Nemusíte se ale děsit hrůzostrašných scénářů, pomůže vám úpravna vody.

Jak na domácí úpravu vody zveřejněno: 24. 5. 2024

Velmi často se setkáváme s problematikou čistoty vody. Samozřejmě mírně odsuneme ekologii a budeme se tentokrát věnovat vodě, kterou používáme doma. Ta může být z vodovodního řadu nebo vlastního či obecního vrtu. Naštěstí již existuje dostatek možností, jak si vodu upravit v domácích podmínkách. Různých filtrů, čističek a úpraven vody je na trhu nespočet. Řadu nich můžete zakoupit prostřednictvím našeho e-shopu.

Domácí úpravna vody
Pokud má být domácí úpravna vody kvalitní a má postihnout všechny potřeby domácnosti, doporučujeme začít rozborem kvality vody. Zatímco voda z vodovodního řadu prochází, zvláště ve větších městech, složitým čisticím procesem a každodenní kontrolou, v případě vašeho vrtu či studny bude zodpovědnost pouze na vás. Spoléhat pouze na to, že je vrt či studna dostatečně hluboká, že je pramen silný a podobně, nelze. K měření tvrdosti vody poslouží testovací proužky či PH metr. V případě potřeby zjištění přítomnosti dusičnanů a dalších škodlivých či nebezpečných látek se musíme obrátit na odborníky.

Domácí úprava tvrdé vody a vodní kámen
Nejčastějším problémem, který bývá u úpravy vody ze studní a vrtů řešen, je tvrdá voda. Není však pravidlo, že by byla po celé republice podzemní voda pouze tvrdá. Vraťme se na chvíli do hodiny chemie. Tvrdá voda je způsobena přítomností rozpuštěných minerálů, především vápníku a hořčíku, v podzemní vodě. Tyto minerály se do ní dostávají během průchodu vody horninami a půdou. Existují dva hlavní typy minerálů, které mají zásadní vliv na tvrdost vody, a to uhličitan vápenatý (CaCO3), který lze nazvat i jako vodní kámen. Vzniká reakcí uhličitanu vápenatého s oxidem uhličitým, což je rozpuštěný plyn ve vodě. Při zahřátí se uhličitan vápenatý vysráží a vytváří vodní kámen. Právě proto se nejčastěji objevuje v rychlovarné konvici, kávovaru, ohřívači vody či kotli. Podobné je to i s uhličitanem hořečnatým (MgCO3), který nám také způsobí „závoj“ ve vodovodním potrubí, na bateriích a všude tam, kde dochází k vysychání vody.

Zatímco tvrdá voda je nepřítelem kuchyňských spotřebičů, pro lidské zdraví škodlivá není. Naopak obsah minerálů, jako vápník a hořčík, lze pro zdraví člověka považovat v určité míře za prospěšný. Podle oblasti může tvrdá voda obsahovat například i železo a síru, což jsou prvky, které mají příznivý vliv na srdce, cévy a mozek.

Měkká nebo tvrdá voda?
Měřící sada k určení tvrdosti vody stojí cca 200 Kč. Z návodu se většinou dozvíte, že o tvrdé vodě hovoříme, dosahuje-li hodnot více než 3,76 mmol/l. Měkká voda má hodnoty menší než 0,7 mmol/l. Pro tvrdost pitné teplé vody existují normy ČSN 83 06 16 a ČSN 75 71 11. Ze zdravotního hlediska se rozsah vhodnosti tvrdosti pitné vody pohybuje okolo 2 - 3,5 mmol/l.

Začínáme u filtru
Ještě než pořídíme poměrně drahou domácí úpravnu vody, měli bychom začít u domácích filtrů vody, které nainstalujete na potrubí, jež přivádí vodu do domu. Filtry pro úpravu vody zachytí nečistoty a podle použitých druhů, odvedou i další skvělou práci. Mohou vodu změkčovat, odstraňovat vodní kámen i další nežádoucí prvky. Jde většinou o železo, mangan, arsen, amoniak, uhlíkové filtry vám zachytí chlór, pesticidy, zápach, zlepší chuť filtrované vody, a například pískové filtry odstraní zákal, případně zlepší barvu vody. Existují i filtry na dusičnany, dusitany, sírany a především zmíněný vápník, mangan a odkyselí vodu.

Cesta k čisté vodě
Než začnete s výběrem filtrů a čistících stanic, poraďte se raději s odborníky, aby se vám investice vyplatila. Doporučí například i to, jak často měnit filtry a podobně. Jde o investici do zdraví vaší rodiny, která se vám vrátí v podobě čisté, kvalitní a chutné vody, navíc ušetříte na servisu spotřebičů a podobně. Načerpejte co nejvíce informací. Vhodné řešení najdete na našem e-shopu, včetně příslušenství i náhradních filtrů.