Jak na čerpání vody ze studny

Zařízení k čerpání vody ze studny musí být čisté jako studna samotná a dočkáte se vody jako ze studánky.

Jak na čerpání vody ze studny zveřejněno: 6. 8. 2024

Pokud máte u svého domu či rekreačního objektu studnu, používáte tento zdroj vody většinou jak pro zalévání, tak pro chod domácnosti. Voda ze studny nemusí být určena ale na pití či vaření, významně ušetříte i v případě, že jde o vodu užitkovou, která poslouží například ke splachování, na úklid, napouštění menšího bazénu a podobně. Správná údržba a provoz studny zajišťují dlouhodobou spolehlivost i kvalitu čerpané vody. Nevíte jak se starat o studnu či jaké čerpadlo pořídit? Rádi vám poradíme.

Čerpání vody ze studny
Existují dva hlavní typy čerpadel, a to čerpadla nasávací a ponorná. Nasávací čerpadla se obvykle nacházejí v nemovitosti, venku nebo pod přístřeškem. Jsou schopna nasát vodu z hloubky maximálně 7 až 8 metrů. Jejich výhodou je snadný přístup kvůli údržbě.

Pro hlubší studny tam, kde nasávací čerpadla nestačí, lze použít ponorná čerpadla. Ta jsou ponořena ve vodě ve studni a vodu vytlačují do vodovodního potrubí. U vrtaných studní se ponorná čerpadla umísťují pod ustálenou hladinu vody. Tyto studny mívají průměr trubky minimálně 120 mm a v deseti metrech vodního sloupce obsahují přibližně 113 litrů vody, což je dostačující pro doplňování zásoby v tlakové nádobě.

Jaké čerpadlo do studny vybrat?
Při výběru čerpadla je důležité zvážit několik faktorů. Tím základním je výtlak a průtok. Výtlak se udává v metrech, průtok vody v litrech za sekundu, minutu nebo v metrech krychlových za hodinu. Ponorná čerpadla jsou úzká, aby se vešla do trubky ve studni - jejich průměr se pohybuje mezi 110 a 200 mm. Méně důležitá kritéria, která při výběru zvážit, jsou pak kyselost vody, teplota čerpané vody, někdy rozměry, materiál a podobně. Pokud je vaše studna hlubší než 7 metrů budete v každém případě potřebovat ponorné čerpadlo. Jak již bylo řečeno, samonasávací povrchová čerpadla jsou v reálných podmínkách schopna nasát a čerpat vodu z maximální hloubky 8 m. Při výběru nelze opomenout ani vzdálenost studny od domu a možnost připojení čerpadla do elektrické sítě.

A co darling a studna?
Domovní vodárny, známé také jako "darlingy", se skládají z čerpadla, tlakové nádoby, tlakoměru, armatur, spínacího a pojistného zařízení. Jedná se o skvělé řešení pro rodinný dům, protože v tlakové nádobě se shromáždí voda a čerpadlo se nemusí stále zapínat, pokud si například chcete umýt ruce. Tím prodlužujete životnost čerpadla. Pro rodinný dům s větším odběrem vody je vhodná tlaková nádoba o objemu 100 až 150 litrů. Vodárna by měla být navržena tak, aby se čerpadlo spouštělo maximálně šestkrát za hodinu.

Retro vzpomínka na ruční pumpu
Pokud milujete retro styl, nebo rádi vzpomínáte na prázdniny u babičky na venkově, která měla před domem klasickou ruční pumpu, můžete si tyto vzpomínky oživit a pořídit si ji také a dokonce podobnou té z dětství. Vyrábí se stále. I dnes jsou praktickým pomocníkem při zalévání zahrádky. Ruční čerpadla jsou určena k čerpání vody z hlubších studní, dokonce i hloubek až 30 metrů. Jsou i v našem skladu a více o nich píšeme v samostatném článku. Hloubka studny určuje typ ručního čerpadla a pracovního válce. Jde o jednoduché zařízení, jenž obsahuje kromě ruční stojanové pumpy i pracovní válec, sací koš se zpětnou klapkou, trubku a další díly. Vzhledem k vlhkosti, která je ve studni, je nutné pumpu průběžně používat, protože občas zarezne a s léty, pokud se nepoužívá, ztrácí funkci.

Jak se starat o studnu
Studnu musíte pravidelně udržovat, pečovat o ní a občas ji vyčistit. Dvakrát ročně byste měli studnu kontrolovat (před zimou a po ní). Ve stejných termínech pak čistit čerpadlo, sací koš a sací potrubí.

Podle znečištění by mělo dojít i na stěny studny. Ta je obložena skružemi, na kterých se léty usadí různé nečistoty, které mohou ovlivnit kvalitu čerpané vody. Stěny studny je třeba čistit podle potřeby, buď mechanicky ocelovými kartáči, nebo tlakem vody. Můžete využít i chemického čištění, a to potravinářskou kyselinou. Tyto práce by však měla provádět odborná firma. Po vyčištění je nutné vodu většinou vyčerpat a po napuštění provést rozbor vody. U venkovního čerpadla je potřeba chránit zařízení včetně připojení a rozvodů před mrazem.

S výběrem čerpadla vám rádi poradíme
Firma Ptáček nabízí všechny druhy čerpadel od renomovaných výrobců. To nejvhodnější pro vás vám pomohou vybrat specialisté z našich Instalatércenter. Pokud je pro vás návštěva naší pobočky složitá, můžete si čerpadlo zakoupit z klidu domova přes náš e-shop.