Co nabídne NZÚ po změně dotací na výměnu kotle v září 2024?

Od 1. 9. 2024 dochází k zásadním změnám v dotačních titulech. Zjistěte, co nového přinesou a co se stane s oblíbenými Kotlíkovými dotacemi a Novou zelenou úsporám.

Co nabídne NZÚ po změně dotací na výměnu kotle v září 2024? zveřejněno: 12. 8. 2024

Od září začíná platit zákaz provozu starých neekologických kotlů na tuhá paliva, které nesplňují označení minimálně 3. emisní třídy nebo byly vyrobeny svépomocí, tedy označením emisní třídy nejsou ani opatřeny. Z tohoto důvodu dochází od 1. 9. 2024 i k zásadní změně dotačních programů – finanční příspěvky budou v důsledku toho o desítky tisíc nižší. Jaké změny vás tedy od tohoto data v oblasti dotací na výměnu starého kotle čekají?

Od září 2024 dotace mění své podmínky
Novinkou ve světě dotací od 1. 9. 2024 je, že vlastníci nemovitostí mohou žádat i v případě výměny starého kotle na spalování uhlí 3. a vyšší emisní třídy – tedy jakéhokoli kotle na spalování uhlí za ekologičtějších zdroj tepla (nový kotel na dřevo či pelety, tepelné čerpadlo apod.). Do konce srpna bylo možné čerpání dotace pouze při výměně kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy.

Kotlíkové dotace také doposud rozdělovaly kraje, nově lze ovšem žádosti podávat pouze u Státního fondu životního prostředí ČR. Dle dostupných informací by díky tomu mělo být vyřízení žádosti o dotaci jednodušší.

Kotlíkové dotace v roce 2024 nahradí Nová zelená úsporám Light
Domácnosti mají do konce srpna poslední příležitost čerpat výhodnější podporu na výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy. Kotlíkové dotace, které byly od září roku 2023 nejlepší volbou pro obyvatele s nízkými příjmy, primárně seniory, končí 31. 8. 2024. Poté už bude finanční příspěvek nižší o desítky tisíc korun. Zvýhodnění pro seniory a nízkopříjmové domácnosti ale zůstává zachováno v podobě dotačního titulu Nová zelená úsporám Light, jenž myslí právě na tuto skupinu obyvatel, tedy starobní důchodce, příjemce invalidního důchodu 3. stupně a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě.

Výše dotací pro nízkopříjmové domácnosti
Při instalaci kotle na biomasu vč. akumulační nádrže nebo kotle na biomasu se samočinnou dodávkou paliva bude od září 2024 maximální výše dotace programu Nová zelená úsporám Light 110 000 Kč, a to i v případě zařízení s celosezónním zásobníkem pelet.

Na tepelná čerpadla pro ohřev topné vody je možné nově žádat v NZÚ Light o dotaci až 130 000 Kč, tedy o 50 000 Kč méně, než tomu bylo do konce srpna. Pokud bude tepelné čerpadlo ovšem použito i pro ohřev teplé vody v domácnosti, lze žádat o příspěvek až 150 000 Kč.

V případě lokálních zdrojů na biomasu se samočinnou dodávkou paliva činí částka maximálního možného čerpání dotace 50 000 Kč. V tabulce naleznete přehled výše podpory pro seniory a domácnosti s nízkými příjmy.

Podporovaná opatření

Podpora od 1.9.2024
v NZÚ Light (Kč)

Vytápění Vytápění
+
ohřev vody
Kotel na biomasu vč. akumulační nádrže nebo kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva 110 000 110 000
Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a celosezónním zásobníkem pelet 110 000 110 000
Lokální zdroj/zdroje na biomasu se samočinnou dodávkou paliva. Sálavé, teplovzdušné nebo s teplovodním výměníkem.
Individuálně na místě stavěná kamna na biomasu (není podporováno v NZÚ light).
50 000
Tepelné čerpadlo vzduch - voda 130 000 150 000
Tepelné čerpadlo země - voda nebo voda voda 130 000 150 000

Dle MŽP je po celé republice proškoleno více než 700 poradců pro pomoc nízkopříjmovým domácnostem. Zejména seniorům, kteří tápou, jak a kde podat žádost, jsou poradci k dispozici a mohou s nimi, dle dostupných informací, žádost bezplatně zpracovat.

Běžné domácnosti mají v NZÚ 2024 širší možnosti výběru
Pokud žadatelé při výměně starého kotle nespadají do nízkopříjmové skupiny obyvatel, mohou využít dotačního titulu Nová zelená úsporám, který nabízí širší výčet podporovaných zdrojů tepla.

Kotel na biomasu vč. akumulační nádrže v případě Nové zelené úsporám pořídíte s dotací až 65 000 Kč, u varianty s celosezónním zásobníkem pelet pak výše maximálního čerpání činí 90 000 Kč.

Pořízení tepelných čerpadel je podporováno taktéž. Výše dotace se ovšem liší dle druhu tepelného čerpadla a různí se také dle použití tohoto zdroje pro ohřev teplé vody v domácnosti. U nejčastěji instalované varianty tepelného čerpadla vzduch-voda je maximální částka čerpání dotace 75 000 Kč, při užití pro ohřev vody je navýšena o 15 000 Kč.

Lokální zdroje na biomasu se samočinnou dodávkou paliva podporuje NZÚ maximální částkou 35 000 Kč. To zahrnuje i individuálně na místě stavěná akumulační kamna na biomasu.

Detailní přehled podporovaných zdrojů tepla a výši čerpání pro domácnosti naleznete v přehledné tabulce níže.

Podporovaná opatření

VytápěníVytápění
+

ohřev vody
Kotel na biomasu vč. akumulační nádrže nebo kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva 65 000
Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a celosezónním zásobníkem pelet 90 000
Lokální zdroj/zdroje na biomasu se samočinnou dodávkou paliva. Sálavé, teplovzdušné nebo s teplovodním výměníkem.
Individuálně na místě stavěná akumulační kamna na biomasu
35 000
Tepelné čerpadlo vzduch - vzduch 60 000
Tepelné čerpadlo vzduch - voda 75 000 90 000
Tepelné čerpadlo země - voda nebo voda - voda 110 000 130 000
Napojení na soustavu zásobování teplem 30 000

Ať už máte nový zdroj tepla jasně vybraný nebo zatím trochu tápete, rádi vám pomohou naši specialisté, kteří s vámi najdou to nejlepší řešení pro vaši domácnost a s výběrem dotačního titulu vám taktéž poradí. Stačí jen vyplnit krátký formulář.

Zanechte nám na sebe kontakt a my se vám ozveme.

Vyplňte pár informací o vás

  • Jste koncový spotřebitel, nebo v našem oboru podnikáte?
    Nechte nám na sebe kontakt, doplňte upřesňující informace, případně přiložte vlastní poptávku a související podklady.

Kontaktní údaje:

  • +420
  • Pro vyhledání nejbližšího koupelnového studia
    zadejte vaši adresu nebo PSČ
  • Vybrat
    Maximální velikost přílohy 5MB.