10 důvodů pro použití plastového potrubí

Výhody plastových trubek, které úspěšně nahrazují litinu, ocel, měď či kameninu, je opravdu mnoho. Poznejte, v čem systémy plastového potrubí, jejichž největším českým dodavatelem je firma Osma, vynikají.

10 důvodů pro použití plastového potrubí zveřejněno: 9. 6. 2024

Vodovodní, kanalizační systémy i zavlažovací systémy či průmyslové aplikace si dnes bez plastového potrubí neumíme představit. Je to pro jeho vlastnosti, díky kterým odolává korozi a chemikáliím. Za zmínku stojí rozhodně i přívětivá cena. Plastové části potrubí se spojují pomocí lepidel, svařování nebo mechanických spojek. Některé plastové trubky (např. PEX) mají schopnost expandovat a kontrahovat bez poškození, což zvyšuje jejich odolnost vůči prasknutí při zamrznutí vody uvnitř.

Připravujete-li realizaci kanalizací a odpadů, máme pro vás rovnou 10 výhod plastového potrubí, které platí v případě našeho dodavatele Osma, jenž se výrobou z plastu zabývá. Výrobky Osma naleznete v našich Instalatércentrech.

1. Nízká hmotnost plastového potrubí
Kanalizační systémy z plastu vám díky malé hmotnosti ušetří prostředky na dopravu a těžké stroje. Navíc jsou vyráběny již od rozměrů DN 32 a vnější odpadní systémy KG od DN 110. Lze je tedy využít nejen při větších stavebních délkách, ale i v případě potřeby malých rozměrů.




2. Rychlé a jednoduché spojování
Výhodou plastových trubek je možnost spojování pomocí násuvných hrdel s těsněním. Hrdla jsou těsněna elastomerovým kroužkem, což urychluje montáž na rozdíl od lepených či svařovaných systémů. Spoje jsou vyvinuty tak, aby po jejich správném spojení vydrželo potrubí až 100 let. Odolají tak i náročnějším podmínkám při pohybech půdy.

3. Snadné rozlišování
Plastové potrubí snadno a rychle rozlišíte podle typického zabarvení. Vnitřní plastové kanalizace jsou zbarvené do tmavě šedé (HT systém), světle šedé (Skolan Safe) a modré (Ultra dB). Vnější odpadní trubky naleznete v klasické oranžové (KG systém) a v nezvyklé zelené barvě (KG 2000 Polypropylen).

4. Odolnost plastového potrubí
Plasty jsou odolné proti vnějším vlivům, což zaručuje jejich dlouhou životnost.Díky své pružnosti dobře odolávají proti prasknutí, např. při pohybech či sesedání půdy i v náročnějším terénu. Kanalizační potrubí z polypropylenu se vyznačuje vysokou teplotní i chemickou odolností.

5. Nízký odpor a snadná údržba
Díky velmi malému odporu vnitřního tření poskytují systémy Osma maximálně příznivé podmínky pro proudění vody. Hladké vnitřní stěny znemožňují usazování nečistot, proto odpadá náročné a nákladné čištění potrubí.

6. Pevnost a dlouhá životnost
Vysoká pevnost, kvalitní použité materiály i výrobní technologie by měly zajistit dlouhou životnost a spolehlivý provoz až na 100 let.

7. Mnoho materiálů plastového potrubí
Můžete si vybrat hned z několika materiálů, jako je PVC (polyvinylchlorid), PP (polypropylen), PE (polyetylen) a další. Hlavní surovinou pro většinu produktů Osma je polypropylen s dlouhodobou teplotní a chemickou odolností. PVC trubky pak naleznete v systému KG.

8. Estetika a odhlučnění plastových trubek
Pro lepší estetický venkovní vzhled jsou nově dostupné i bílé trubky a tvarovky systému HT Weiss. V případě potřeby odhlučnění kanalizace i tiché systémy Ultra dB a Skolan Safe, kde byla naměřena hodnota pouze 20 dB.

9. Tvarovky si poradí s každou překážkou
Kromě potrubí u Ptáčka najete od firmy Osma i velké množství druhů tvarovek, čímž odpadne problém s realizací kanalizačního a odpadního potrubí v členitých stavbách.

10. I plastové potrubí může být ekologické
Díky kvalitě PVC a jiných materiálů odpadních systémů Osma jsou všechny trubky a tvarovky téměř 100% recyklovatelné. Ani při vyšších teplotách neuvolňují do vody a půdy žádné škodlivé látky.

Plastové odpadní systémy i veškerý sortiment firmy Osma, ale i dalších výrobců zakoupíte v našich Instatércentrech. S výběrem vám poradíme a v případě vašeho zájmu potrubí dovezeme přímo na stavbu.