Dokonale sladěné barvy spár nejen v koupelně

Dokonale sladěné barvy spár nejen v koupelně zveřejněno: 22. 10. 2023

Výběr spárovací malty už dávno není jen o výběru barevného odstínu. Závisí na několika faktorech – oblasti použití, šířky spáry, formátu, tvaru, kvality a druhu obkladových prvků. V závislosti na oblasti použití musí spárovací malta splňovat několik požadavků – odolnost vůči vlhkosti, mrazu, bakteriím a plísním, požadavky na barevnou stálost a podobně. Nedílnou součástí spárovacích malt jsou trvale elastické silikony, které barevně korespondují s odstínem spárovací malty.

Než začnete se samotným spárováním

Přesvědčte se, že je lepicí malta pod obkladem či dlažbou dostatečně vysušená a vytvrzená, a případné zbytky ze spár odstraňte. Spáry musí být suché, zbavené prachu a nesmí být znečištěné. Obkladové prvky před spárováním rovněž zbavte případných nečistot, mohly by totiž způsobit estetické vady ve spárovací maltě. Ještě jedno důležité upozornění, které je sice všeobecně známo, ale často si na něj nevzpomeneme. Shoda barevného odstínu je zaručena jen v rámci jedné výrobní šarže!

Spárovací maltu homogenní konzistence nanášejte do spár gumovou stěrkou šikmo/diagonálně na směr spáry. Spáry musí být vyplněny maltou v celém průřezu. Po jejich naplnění je třeba přebytečnou maltu z povrchu dlažby odstranit a spárovací maltu nechat po určitou dobu zavadnout. Doba zavadnutí závisí na typu spárovačky a klimatických podmínkách. Po dostatečném zavadnutí spárovací malty můžete umýt povrch obkladu či dlažby navlhčenou měkkou houbou, kterou důkladně vyždímejte. Zbytečně se houbou nevracejte vícenásobně na totéž místo, nechte raději povlak opět zavadnout a po uschnutí, opět vlhkou houbou, odstraňte cementový film z povrchu dlažby. Případné jemné cementové závoje po zaschnutí spárovací malty odstraňte suchým hadrem. Po zaspárování chraňte povrch před mechanickým zatížením (chůzí) 24 hodin.

Po spárování přichází na řadu silikon

Po vytvrzení spárovací malty vytmelte všechny dilatační, pracovní spáry a spáry mezi obkladovými prvky a styčnými konstrukcemi vhodným pružným silikonem. Vhodný je například Sanitární silikon SIL 60. Je to jednosložkový, vodotěsný, silikonový tmel s 20% trvalou roztažností, vhodný pro použití v interiéru i exteriéru. Je UV a povětrnostním vlivům odolný, antibakteriální a protiplísňový. Vhodným nářadím je ruční nebo tlaková aplikační pistole na tmely. Podle požadované šířky spáry odřízněte aplikační nástavec a silikon rovnoměrně a bez bublin vytlačujte do spáry.

Pro finální vyhlazení můžete použít Uhlazovací postřik UG 1. Je to tekutina připravená k okamžitému použití, která je určena k vyhlazování a vyrovnávání čerstvých pružných tmelů na bázi silikonů, polyuretanů i na bázi MS polymerů. Má schopnost měnit povrchové napětí tmelů tak, aby se daly snadno tvarovat a vyhladit. Uhlazovací postřik můžete použít v interiéru i exteriéru.

Tip na produkt MUREXIN

Prášková, vodě a mrazu odolná, velmi jemná, pružná Spárovací malta FM 60 FLEX s výrazným vodoodpudivým efektem, výbornou odolností otěru a s výrazně redukovaným množstvím prachových částí se díky propracované receptuře velmi snadno zpracovává a vytváří barevně rovnoměrné spáry. Je určena ke spárování keramických obkladů a dlažeb, mozaiky, jemné kameniny na podlahách a stěnách ve vlhkých prostorách, na balkonech, terasách apod.

  • vylepšená receptura – nižší nasákavost, lepší pevnostní parametry
  • mírně zrychlené tuhnutí a tvrdnutí
  • pružná s výrazně vodoodpudivým efektem
  • vysoce otěruvzdorná se sníženou prašností
  • odolná vůči plísním, znečištění a flekatění
  • ekologická s velmi nízkými emisemi (EMICODE® EC1 Plus)
  • pro šířku spáry od 0,5-7 mm
  • snadno zpracovatelná
  • 27 barevných odstínů
  • dostupná ve 2, 4 a 25 kg balení

Před samotnou pokládkou se můžete poradit s našimi specialisty, protože typy dlažby se liší, stejně jako velikost a typ pokládky na podlahu, kde rozhoduje vlhkost, profil, nerovnosti a podobně. Umíme odpovědět i na další otázky, ale to už si budete muset pro odpověď dojít do některého našeho koupelnového studia, či další pobočky, jako je Instalatércentum.