4 způsoby pokládky venkovní dlažby nejen na terasu

Poradíme vám, jak položit dlažbu na terasu nebo zahradu, jak na pokládku venkovní dlažby na terče i jaké jsou další možnosti.

4 způsoby pokládky venkovní dlažby nejen na terasu zveřejněno: 17. 5. 2024

Venkovní dlažba na terasu či zahradu
Keramické dlaždice se používají v okolí domů, například na terasách, zahradách, v okolí bazénů, na místo různých betonových nebo teracových dlažeb. Další využití najdou v místech, kde chceme mít sjednocený design mezi interiérovou 1 cm dlažbou a tou venkovní. Vznikne tak přechod například mezi halou či kuchyní a terasou. Všechny typy 2cm dlaždic jsou vždy součástí původní série, čímž je docíleno možné kombinace pro interiér i exteriér. Vybrané dlažby jsou nyní v akci.

Předností venkovní 2cm dlažby je stálobarevnost, nenasákavost, dobrá čistitelnost, odolnost vůči kyselinám a teplotním změnám, pevnost či ohnivzdornost. Většina venkovní dlažby z naší nabídky je opatřena protiskluzovým povrchem, přičemž je zaručena vysoká tvrdost povrchu. Některé série lze doplnit o speciální prvky, jako například schodovky. Jedná se o dlažbu na schody s obloukovým zakončením pro eliminaci ostrých hran.

Aby venkovní dlažba byla funkční a dlouho vydržela, je velmi důležitá i samotná pokládka. Vybírat lze z několika možností.

Pokládka venkovní dlažby lepením
Nejčastější pokládka venkovní dlažby je pomocí speciálního lepidla. Zaručuje excelentní pevnost a odolnost. Pokud se pokládka provádí na odpovídající vybetonovaný podklad může být tato dlažba i pojízdná. K tradičnímu způsobu lepení se používá lepidlo na bázi cementu nebo polymerních lepidel. Cementová lepidla jsou směsí portlandského cementu, písku a případně dalších přísad, které se smíchají s vodou. Polymerová lepidla bývají vyrobena na bázi syntetických pryskyřic a obvykle se volí pro aplikace na vlhký povrch nebo pro lepení na nestandardní materiály. Podklad musí být vybetonovaný, vyspádovaný a odizolovaný. Takto položená venkovní dlažba se považuje za pojízdnou, je tedy možné ji využít i např. před vjezd do garáže apod.

Pokládka dlažby do písku
Způsob pokládky 2 cm venkovní dlažby do písku je finančně nejméně náročný a obecně se mu říká „pokládka na sucho“. Vzhledem k tomu, že při tomto způsobu pokládky dlažby nepotřebujeme žádné vybetonované podklady, hydroizolace, lepenky, lepidla, spárovací hmoty atd. , vyjde položení dlažby levně a především ušetříme čas. Podklad pro tuto dlažbu připravíme tak, že po vytýčení prostoru pro pokládku dlažby, vytvoříme pod celou touto dlážděnou plochou dostatečně hluboký výkop (cca 5-10 cm), poté provedeme osazení dlažby s požadovanou spárou. Spáry následně zasypeme pískem. Nakonec zkontrolujeme rovinu a případně dorovnáme. Takto položenou venkovní dlažbu považujeme za povrch, který je pouze pochozí, nejedná se tedy o povrch, který by byl pojízdný např. osobním automobilem atd.

Pokládka venkovní dlažby do štěrku nebo terénu
Způsob pokládky 2cm dlažby do štěrku, nebo přímo do terénu (jako šlapáky), je rovněž finančně nenáročný a podobně jako u pokládky dlažby do písku jde o tzv. variantu na sucho. Přes svoji finanční nenáročnost, kdy ušetříme za betonový podklad a další úpravy, jde o způsob nejvíce efektivní a nejvíce trvanlivý. Podklad pro tuto dlažbu vytvoříme tak, že po vytýčení plochy pro pokládku dlažby, připravíme pod celou touto dlážděnou plochou dostatečně hluboký výkop, podobně jako u pískového podloží, provedeme osazení obrubníků, na dno výkopu položíme silnou geotextilii, výkop zasypeme alespoň ve třech vrstvách třemi různými velikostmi kameniva od největšího až po nejmenší, vše zavibrujeme vibrační deskou. Pak už jen dlažbu na takto vyrovnanou a vyspádovanou plochu položíme. Venkovní dlažbu lze vyspárovat jemným spárovacím pískem. Povrch také není pojízdný.

Jak položit venkovní dlažbu na terče
Tento způsob pokládky venkovní dlažby se používá při suchém kladení tam, kde konstrukce zajišťuje plynulý odtok vody např. terasy, balkony, zaizolované střechy a podobně. Vyrovnání nerovností nebo spádu lze docílit pomocí rektifikačních či spádových podložek. Toto řešení je možné využít i pro komerční prostory a provozovat tak na střeše či terase například kavárnu, letní zahrádku nebo restauraci - bez louží a v suchu. Takto položenou dlažbu považujeme za povrch, který je pouze pochozí.

Samotná pokládka dlažby na terče se provádí na předem připravené terče, sloužící jako podklad položené dlažby. Terče jsou obvykle vyrobeny z betonu, keramiky, speciální umělé hmoty nebo jiného materiálu a jsou umístěny na podkladu ve správné vzdálenosti od sebe, aby vytvořily rovnoměrný povrch pro dlažbu. Někdy se používají i teleskopické terče, zvláště pak tam, kde potřebujeme vyrovnat povrch oproti podkladu. Množství terčů je rozděleno podle velikosti dlažby. Zatímco u dlažby 60 X 60 cm jsou třeba 4 terče, u dlažby 40 x 120 cm jich bude třeba osm. V případě využití pevných terčů je vhodně dávat jeden i pod střed venkovní dlažby, nejen do rohů. Umístění terčů jsme věnovali samostatný článek zde.

Někdy si i podkladový terén žádá úpravu, aby byl podklad pevný a rovný. To může zahrnovat vyrovnání a zhutnění podloží, aplikaci geotextilie nebo geosyntetické fólie (pokud je to potřeba), a případné použití štěrkového nebo pískového lože pro stabilizaci. V závislosti na konkrétní situaci může být třeba nutné i lepidlo na dlažbu, aby se venkovní dlažba pevně spojila s terči. Výběr lepidla závisí na typech materiálů, které používáte i prostředí, ve kterém se nachází např. terasa, na ktrou dlažbu pokládáte.

Podrobnosti k pokládce i průřez naší nabídkou 2cm dlažby je v našem katalogu outdoorové dlažby. Přijďte si vybrat do některého z našich koupelnových studií tu ideální dlažbu i pro vaši terasu či zahradu.

Přiložené soubory

Název Formát Velikost  
Akční leták venkovní dlažby Outdoor 2,0 PDF 2.28 MB